Bielenie pokožky

Kategórie: Starostlivosť o tvár

Bielenie pokožky
Farba kože a ideály krásy

Zatiaľ čo niektorí ľudia by chceli, aby ich opálenie vydržalo čo najdlhšie a dokonca často navštevujú solária, iní dávajú prednosť jednotnej bielej pokožke. Od nepamäti bolo v Európe symbolom ušľachtilosti, ak mala pleť bielu farbu. Znamenalo to, že ste dosť bohatí, nemusíte teda fyzicky pracovať a môžete si najať vlastných zamestnancov. Dokonca aj dnes považujú mnohí ľudia s tmavšou pleťou svetlejší tón pleti za trendový a „pomáhajú“ prírode so zmenou farby rôznymi krémami alebo roztokmi.

Ako funguje bielenie pleti?

Bielenie pokožky sa obvykle prevádza pomocou chemických látok, a tokoncentráciou melanínu, ktorá zníži prirodzený kožný pigment. Kožné oblasti s príliš vysokou pigmentáciou, ako sú materské znamienka, sa tak môžu vizuálne prispôsobiť okolitej koži. Príliš silné a nežiaduce pehy, starecké škvrny na rukách sa môžu týmito látkami takisto vybieliť. V zriedkavých prípadoch kožného ochorenia, nazývaného aj ochorenie bielych fľakov, sú používané krémy pre kompenzáciu nerovnomerného osvetlenia na koži.

Rozsiahlejšie kožné bielenie je nutné konzultovať s lekárom. Zvyčajne sa ošetruje bežným prostriedkom, ktorý potlačuje tyrozinázu, čím sa znižuje produkciu melanínu. Používajú sa pri tom bežné krémy a gély, ale i krémy na opaľovanie, pretože vybielená koža musí byť chránená pred nadmerným slnečným žiarením. V kozmetike alebo v plastickej chirurgii sa používajú mechanické spôsoby obnaženia alebo „obrúsenia“ pokožky, ako napr. silný peeling alebo laserové ošetrenie. Tieto metódy by sa mali čerpať len v závažných prípadoch, napr. po nehode alebo po vážnom poškodení kože.

Chemické látky

Tradične sa používa na bielenie pokožky najmä hydrochinón, ktorý však môže spôsobiť podráždenie kože a vo vyšších koncentráciách sa v štúdiách na zvieratách zistilo, že vo väčšine prípadov to vedie k leukémii. Pri koncentráciách nižších ako 4 percentá, však nehrozia žiadne škodlivé vedľajšie účinky. Alternatívou khydrochinónu je látka, ktorá sa získava z prírodných rastlín. K dispozícii sú prírodné zdroje hydrochinónu.Výťažky z Medvedice lekárskej a rôzne druhy moruše obsahujú arbutín, čo opäť potlačí tvorbu melatonínu.

Výskum sa tiež zameral na ďalšie prípravky pre bielenie pokožky, ako sú extrakt sladkého drievka (konkrétne glabridin), kyselina azelaová a stabilizovaný vitamín C (L-kyselina askorbová a horčíka askorbyl fosfát).

Dermabrázia (zákrok, ktorý odstraňuje nerovnosti kožného reliéfu) alfa – hydroxylovými kyselinami (AHA) odstraňuje vrchnú vrstvu kože, čím sú odstránené aj tmavé pigmenty. Vedecké štúdie ukázali, že mliečne a glykolové kyseliny obsiahnuté v AHA kyselinách tiež potlačujú produkciu melanínu.

Pleťová voda z lekárne

Tieto metódy bielenia pleti by mali vykonávať iba kvalifikovaní lekári. V súčasnosti pre tieto úkony existujú špeciálne kliniky a ústavy. Vo väčšine ľahších prípadov sa pre získanie svetlejšej pigmentácie u pieh, materských znamienok nanášajú na pokožku krémy z lekárne, ktoré vám predpíše lekár. Tie sa na pokožku šetrne aplikujú, napr. PRIODY - Aktívny bieliaci krém s arbutínom a kojic acid. Zabraňuje tvorbe melanínu a rozjasňuje pigmentové škvrny. Bojuje proti pehám, popôrodným fľakom a škvrnám. Okrem iných látok obsahuje aj NANO bieliace častice, výťažky z Aloe vera a uhorky.

Zdieľajte tento článok

Komentáre