Vplyv kyseliny hyalurónovej na vašu pleť

Kategórie: Starostlivosť o tvár

Čo je vlastne kyselina hyalurónová?

Z gréčtiny znamená hyalos – sklený, v skutočnosti je ale kyselina hyalurónová prírodný produkt. Kyselina hyalurónová je teda prírodná látka v našom tele, ktorá je súčasťou vnútornej bunkovej štruktúry a nachádzame ju v synoviálnej tekutine, v chrupavkách tkanív, v medzi stavcových platničkách, v oku, mozgu, srdci aj koži. Viac ako 50% kyseliny hyalurónovej v tele je uložených v koži.

V mladom veku produkuje naše telo vlastnú kyselinu hyaluronovú. Od 40tky je to už ťažšie - od veku 40 je obsah kyseliny hyaluronovej už len 40% a od 60 rokov len 10%. Telo produkuje stále menej a menej tejto vzácnej látky, čo vedie k nežiaducim účinkom, tzv. "starnutiu".

Vzhľadom k tomu, že kyselina hyalurónová má schopnosť viazať veľké množstvo vody – je to až 6 litrov vody na gram kyseliny hyalurónovej - niet divu, že dochádza s rastúcim vekom a klesajúcim množstvom kyseliny hyalurónovej v tele k veľkým problémom spojeným s úbytkom vody. Príznaky sa vyskytujú v každom mieste, kde je voda viazaná, ako sú napr. medzi stavcové platničky, kĺby, oči a koža.

Použitie kyseliny hyalurónovej v kozmetike.

Vynaliezaví výskumníci už dávno hľadali myšlienku, ako vyprodukovať kyselinu hyaluronovú v laboratóriu – prvé pokusy boli z kohútich hrebeňov. V dôsledku alergických reakcií na živočíšne bielkoviny je teraz látka produkovaná hlavne biotechnológiami z mikroorganizmov (napr. z pšenice). Japonská kozmetická spoločnosť predstavila kyselinu hyalurónovú ako úspešné sérum na trhu už v 80. rokoch. Výsledkom bola pleť, ktorá aj po prehýrenej noci vyzerá žiarivo a zdravo. Avšak táto „krása“ trvala v skutočnosti len krátku dobu. Dôvodom bolo, že veľké molekuly látky zostali na povrchu pokožky a nemohli preniknúť do jej hĺbky.

Dnes sú už vedci veľký krok vpred a môžu produkovať kyselinu hyalurónovú do menších fragmentov, ktoré sa ľahko vstrebávajú do pokožky.

Vplyv kyseliny hyalurónovej na jemné vrásky

Keďže v priebehu nášho života telo produkuje menej a menej kyseliny hyalurónovej, naša pokožka je suchšia, stráca svoju elasticitu a tvoria sa tak vrásky. Vďaka používaniu kyseliny hyalurónovej je pokožka schopná udržať si viac vlhkosti a stimulovať tvorbu kolagénu a elastínu. Pokožka vyzerá sviežejšia, hladšia a mladšia – tzv. biolifting pre našu pokožku. Kyselina hyalurónová môže byť užívaná z potravinových doplnkov, ako aj vo forme krémov, pleťových vôd alebo ampuliek.

Ako zázračne tento elixír krásy funguje vám prináša aj náš tip - dve kvapky kyseliny hyalurónovej jemne vmasírujte do pokožky večer pred spaním a dve kvapky ráno - pleť tak bude vyzerať vypnutá a žiarivá ako po jesennej prechádzke.

Vplyv kyseliny hyalurónovej na kĺby

Kyselina hyalurónová udržiava sviežu a mladú nielen našu pokožku, ale aj naše kĺby, pretože je hlavnouzložkou synoviálnej tekutiny a pôsobí ako mazivo, čo je skutočná

slasť pre naše kĺby. Pre dosiahnutie optimálneho výsledku je dôležité, aby sme sa často hýbali, čo v súčasnej dobe veľa ľudí neberie na vedomie a zanedbáva. Pohyb zabezpečuje plynulý tok synoviálnej tekutiny a tým podporuje naše kĺby.

Kyselina hyalurónová môže pomôcť ľuďom, ktorí zaťažujú svoje kĺby z dôvodu ich povolania, nadváhy alebo športovania a môže tak zabrániť predčasnému opotrebovaniu kĺbov. Pravidelné cvičenie je teda dôležité, dostačujúca je rýchla chôdza, cykloturistika či turistika.

Výhody kyseliny hyalurónovej na prvý pohľad

Kyselina hyalurónová zvyšuje vlhkosť pokožky, čím omladzuje pokožku zvnútra a podporuje zdravý a mladistvý vzhľad. Takže kyselina hyalurónová spomaľuje starnutie pokožky, redukuje vrásky, vyhladzuje pleť a zjemňuje akné. Navyše, kyselina hyalurónová pôsobí ako mazivo pri všetkých pohyboch kĺbov, zabraňuje opotrebeniu kĺbov a vďaka svojej schopnosti viazať veľké množstvo vody – pomáha pri problémoch so suchými očami.

Zdieľajte tento článok

Komentáre