15 trikov proti akné

Kategórie: Starostlivosť o zrelú pleť

Akné je ochorenie mazových žliaz, ktoré ohrozuje nielen mladých ľudí, ale čoraz častejšie aj staršiu generáciu. Boľavé pupienky a vriedky sami len tak nevymiznú. Preto je potrebné, aby sme sa o svoju pleť dôkladne starali. Najvhodnejšími prostriedkami sú prípravky na prírodnej báze, ktoré ponúka kozmetika PRIODY. Používanie Hĺbkovo čistiaceho krému a Kyslíkovej pleťovej masky prinesie výsledky vo forme čistej pleti bez akné.

Žiadna domáca samoliečba

Dermatológovia radia, aby si ľudia čierne bodky alebo vriedky sami nevytláčali. Tí, ktorí si to nemôžu odpustiť, by si mali uvedomiť nasledovné: pred samotným vytláčaním je potrebné, aby sa koža „zmäkčila“ priložením horúceho obkladu (uteráku) aspoň na 10 minút. Nikdy nevytláčajte akné nechtami - ale opatrne s mäkkými vankúšikmi prstov, alebo tzv. tampónmi alebo špeciálnymi prostriedkami (dostupné v lekárňach). Pri odstraňovaní hnisu používajte na uvoľnenie krytu čistú pinzetu, hnis zotrite papierovou utierkou - nevytláčajte! Potom pokožku dezinfikujte s alkoholom (90 percentný).


Nezasahujte permanentne do tváre

Nedá sa vyhnúť tomu, aby sme si tu a tam nesiahli na tvár. Ale pozor na to, ako často to robíte. Pokúste sa to zredukovať na minimum a niekoľkokrát denne si umývajte ruky. Na rukách sa udržiavajú nečistoty, baktérie a pot a tak stačí málo na to, aby došlo k podráždeniu pokožky.


Umývajte si tvár dvakrát denne

Ráno a večer si umyte tvár s čistou (!) žinkou (najlepšie sú jednorazové žinky), teplou vodou a mydlom alebo čistiacou vodou. Tým sa zbaví pokožka prachu, odumretých kožných buniek a baktérií. Upozornenie: Tvár príliš silno neotierajte, mohli by ste ju podráždiť. A neumývajte sa príliš často, mohlo by dôjsť k vysušeniu pokožky.


Časté potenie

Šport nepomáha len telu, ale osviežuje tiež myseľ a môže zlepšiť pleť. Po prvé preto, že sa prostredníctvom športu môžete zbaviť stresu a navrátiť vašu hormonálnu hladinu späť do rovnováhy. Po druhé, začnete sa potiť - a tým sa čistia póry, pretože odumreté bunky sú transportované na povrch, kde sa môžu ľahko odstrániť.


Zbaviť sa nevhodného športového oblečenia

Šport môže spôsobiť určitú formu akné – tzv. akné mechanica. To nastane, keď trením vzniknú tlakové body, napr. pod uzáverom helmy pod bradou alebo v oblasti čelenky. Všade tam, kde je kontakt medzi kožou a (najmä syntetickými) látkami, môže dôjsť ku vzniku akné. Tip: Helmy si nepripútavajte príliš pevne a najlepšie je nosiť voľné bavlnené oblečenie, ktoré sa môže často prať.



Nezabúdajte na sprchovanie

Predstavte si, že si nedáte okamžite sprchu po tréningu alebo po nabitom pracovnom dni. Vzniknuté nečistoty, ktoré sa zmiešajú s odumretými kožnými bunkami, sa odparia. Na koži ostane soľ, ktorá opäť upchá póry.


Vyskúšajte produkty s kyselinou salicylovou

Hoci kyselina salicylová nezabíja všetky baktérie, napomáha zmäkčovaniu zrohovatených miest a tak zlepšuje odtok kožného mazu. Póry sa preto tak často nezanášajú. To môže pomôcť zmierniť akné.


Používajte prípravky s obsahom benzoyl peroxidu

V prípade miernej a stredne ťažkej formy akné sa používajú prostriedky s aktívnou látkou benzoyl peroxidu. Tie vysušujú pokožku a odstraňujú odumreté kožné bunky. Mazové žľazy sa tak skoro potom neupchávajú. Prostriedok tiež ničí baktérie a pôsobí proti zápalu.


Skontrolujte čo obsahujú kozmetické prípravky

Pri používaní kozmetických prípravkov si dávajte pozor na to, čo obsahujú. Dôležite je, aby nemali veľa tuku a boli "nekomedogénne" (nespôsobujú pupienky alebo čierne bodky). Lepšie je používať prípravky s obsahom vody a dôkladne odstraňovať zvyšky make-up vo večerných hodinách, najlepšie s pH - neutrálnym mydlom z lekárne.


Požiadajte lekára o antibiotiká

Antibiotiká zabíjajú baktérie a pomáhajú telu bojovať proti zápalu. Niektoré krémy obsahujúce antibiotiká sú síce vhodné pri liečbe akné, ale pri ich používaní hrozí nebezpečenstvo vzniku suchej pokožky, čo vedie k šúpaniu kože a môžu veľmi citlivo reagovať na slnko.

Zmena antikoncepcie

Niektoré antikoncepčné pilulky majú aj vedľajší účinok, ktorý zlepšuje vzhľad pleti, pretože obsahujú kombináciu estrogénu a progesterónu. Tieto dva hormóny pôsobia na zníženie kožného mazu v pokožke. Nie sú však vhodné pre ženy so zvýšeným rizikom trombózy alebo srdcového infarktu.


Minimalizovať stres

Niektorí ľudia reagujú na stres vznikom silnejšej formy akné. Dôvodom je, že pri strese, hypotalamus (časť mozgu), dá do pohybu naše bunky, ktoré začnú produkovať stresové hormóny (napr. kortisol). Koža potom produkuje viac mazu, čo sa prejavuje pupienkami a vriedkami. Takže: Snažte sa udržať Váš pracovný či emočný stres na uzde, prípadne ho odbúravajte športom.


Podstúpte fototerapiu

Pri tejto liečbe sú pacienti ožarovaní modrým svetlom so špeciálnou vlnovou dĺžkou. To vedie ku vzniku radikálov kyslíka na povrchu pokožky, ktoré napádajú a zabíjajú baktérie, ktoré spôsobujú zápal na koži. Svetelná terapia je považovaná ako vhodný doplnok lekárskeho ošetrenia.



Laser

Laserové lúče menia štruktúru mazových žliaz, ktoré potom produkujú menej mazu. V jednej štúdii sa výskyt akné u účastníkov znížil až o 75 percent. Použitie lasera je nutné viackrát. Medzi vedľajšie účinky patrí sčervenanie a opuch.



Jedzte potraviny, ktoré nespôsobujú akné

Strava má určite menší vplyv na kožu, ako vyššie vymenované činitele, ale niektoré potraviny majú pozitívny vplyv na našu pleť: kyselina listová a zinok (červené mäso, šošovica, fazuľa) sa hodia na to, aby pleť vyzerala sviežejšia, železo je dôležité pre kyslíkovú rovnováhu, biotín (v šaláte, hubách alebo potravinových doplnkov) je dôležitý pre regeneráciu pokožky a kozmetika s vitamínom C (citrusové plody, paprika) napomáha k rýchlejšiemu hojeniu zranení.

Zdieľajte tento článok

Komentáre