Starecké akné - Rosacea - Acne Rosacea

Kategórie: Kožné ochorenia

To, že adolescenti majú sklon k akné, je známe a možno to pripísať na vrub rastúcej hladiny androgénov v tele. Ak sa však vo veku okolo 40 až 50 rokov náhle stretnete so zápalovými zmenami kože, dermatológ Vám iste vysvetlí pojem tzv. rosacea alebo ružovka. Toto pomenovanie vzniklo preto, že počas priebehu ochorenia, sa na koži objavia malé kožné purpurovo červené pupienky až fľaky. Rosacea sa môže objaviť rovnako u žien aj u mužov, ale u mužov sa dermatológovia stretávajú s intenzívnejším priebehom choroby.

Ale pozor: nie všetko, čo vyzerá ako rosacea, musí byť práve rosacea. Váš lekár Vám na základe vyšetrenia skontroluje, či sa jedná skutočne o toto ochorenie. Príčina tohto ochorenia nie je známa. Preukázané boli akurát genetické predispozície (vyššie riziko vzniku ochorenia, ak trpela na rozaceu blízka osoba). Medzi rizikové faktory patrí časté vystavovanie kože nepriaznivým klimatickým podmienkam (počasie), poruchy zažívacieho traktu, ale aj alkoholizmus. Acne rosacea môže spôsobiť aj zápal vlasových folikulov a zvýšiť aktivitu mazových žliaz.

Rosacea obvykle začína zákerne

Po prvé - rýchlo dochádza k začervenaniu tváre, ktoré po určitej dobe zmizne a znovu ho vyvolajú napr. zmeny teplôt, ale aj striedanie teplých a studených jedál, nápojov, alkohol, kofeín, korenené jedlá, alebo dokonca fyzická námaha. V priebehu ochorenia sa objavia jemné rozšírené cievky v oblasti nosa a stredu tváre, ktoré nezmiznú hneď, ale počas mesiacov až rokov sa rozšíria po celej tvári, kde vedú k vyššie uvedenému charakteristickému purpurovo červenému sfarbeniu kože. Vznik zápalových pupienkov (podobných akné - drobné červené vyrážky s hnisom na povrchu)znamenajú ďalší priebeh choroby.

Asi v 10 percentách prípadov sa u mužov rozšíria tieto vyrážky na nose, kde často produkujú viac sekrétu. Preto sa môžeme v niektorých prípadoch stretnúť s hrboľatým a deformovaným nosom a hubovitou konzistenciou – tzv. rhinophyma.

V 5 percent prípadov sa ochorenie rozšíri aj do očí. V tomto prípade je najčastejšie vidieť zápal spojiviek, ale aj poškodenie rohovky, ktoré môže vo veľmi vzácnych prípadoch viesť až k slepote. Rozsah očných príznakov nezodpovedá závažnosti ochorenia kože! Aj v prípadoch miernej rosacei preto musia byť vždy vyšetrené aj očí.


Dôležité: Táto choroba sa môže zastaviť v ktorejkoľvek fáze, priebeh ochorenia nemusí byť vo všetkých prípadoch rovnaký! Príznaky môžu byť mierne až príliš výrazné (napr. mierne začervenanie kože alebo masívne začervenanie nosa). Jednotlivé fázy priebehu môžu byť vynechané!

Diagnóza sa vďaka vzhľadu dá rýchlo určiť, len zriedka je nevyhnutné odstránenie malej vzorky kože pre ďalšie vyšetrenie. U miernych príznakov rosacei môžu byť dosiahnuté dobré výsledky podávaním antibiotík. Ťažké formy rosacei a očné zapojenie si žiadajú perorálnu antibiotickú liečbu (vo forme tabliet). Jemné čistenie pleti - (bez alkoholu), aby sa predišlo prípadným zápalom, zdravá strava a ochrana proti slnku pomôžu zlepšiť výsledky. Avšak u rosacei nemožno predpokladať žiadne konečné vyliečenie choroby, opakovanie kožných lézií - aj po období zlepšenia – je žiaľ vždy možné.



Zdieľajte tento článok

Komentáre