Mallorca akné alebo alergia na slnko

Kategórie: Kožné ochorenia

Akné aestivalis alebo Mallorca akné označuje zvláštnu formu akné. Vzniká pri intenzívnom opaľovaní, resp. pobyte na slnku. Akné aestivalis, nazývané aj Mallorca akné alebo letné akné, je ochorenie vlasových folikul podobných akné. Predovšetkým dovolenkári, ktorí nie sú dostatočne chránený proti slnku, sú ohrození vznikom tohto ochorenia.


Názov Mallorca akné vznikol preto, že sa vyskytuje u ľudí, ktorí sa na jar alebo začiatkom leta vystavujú intenzívnemu opaľovaniu. Akné aestivalis je jedným z najčastejších ochorení kože v strednej Európe. Je spôsobené pôsobením UVA lúčov, preto je možné, že sa objaví aj pri dlhšom pobyte v miestnostiach zo skla.


Pozor na nadmerné opaľovanie

Nadmerné opaľovanie môže spôsobiť nielen spálenie slnkom, ale aj alergické reakcie spôsobené UV žiarením. Akné aestivalis je spôsobené kombináciou UV žiarenia a používaním mastných opaľovacích krémov. Aj telu vlastný kožný maz, ktorý sa nachádza vo vrchnej vrstve kože, môže zohrávať veľkú úlohu. Pôsobením UV žiarenia sa v ľudskej koži tvoria voľné radikály. Jedná sa o látky, ktoré sú schopné vytvoriť sinými látkami rôzne substancie. Tým, že sa tieto látky spoja s určitými tukmi, dochádza k zápalovej reakcii vo vlasových folikuloch. Pritom sa rozlišujú rôzne formy. Okrem iných sú to napr. dermatitída spôsobená UV žiarením. Avšak, presné príčiny vzniku nie sú doteraz objasnené.

Slnečná alergia je viditeľná predovšetkým na horných a dolných končatinách a na krku. Občas sa môže objaviť na tvári. Mallorca akné sa vyskytuje najmä vtedy, keď koža nie je zvyknutá na priame, intenzívne slnečné lúče. Nedôjde tak k opáleniu, ale naopak k sčervenaniu pokožky, v horších prípadoch k spáleninám, vzniknú kožné vyrážky, žihľavka. Vo väčšine prípadov si pokožka neskôr na slnečné lúče zvykne a pri ďalšom pobyte na slnku sa už tieto prejavy neobjavia.


Rizikové faktory

Najviac ohrození sú mladí ľudia, ktorí majú mastnú pleť, alebo majú pokožku náchylnú k tvorbe akné. Zvlášť mladé ženy sú často ohrozené touto formou akné. Pokiaľ ide o obzvlášť závažný prípad, odporúča sa použiť špeciálnu svetelnú terapiu, pri ktorej sa pokožka krok za krokom necháva zvyknúť na UV žiarenie. Lieky, ako sú antihistaminiká by mali byť aplikované len v prípade, že vznikne alergická reakcia tela na určité látky, ktoré sa vyskytujú v spojení so slnečným svetlom.

Iné formy alergie sú napr. fotoalergická a fototoxická svetelná dermatitída. V tomto prípade nestojí za ťažkosťami UV žiarenie, ale niektoré látky, ako sú tuky alebo lieky, ktoré sa dostanú prostredníctvom slnečného žiarenia do kože a vedú tak ku kožným problémom.


Nechajte pokožku zvyknúť si na slnko

Kto je náchylný na „letné“ akné alebo má mastnú pleť, mal by nechať svoju pokožku pomaly zvykať na pobyt na slnku a používať nemastné opaľovacie krémy. Tento druh akné sa však aj po obmedzení prístupu slnečných lúčov hojí postupne veľmi pomaly. Hojenie môže urýchliť tzv. keratolytická liečba, ktorá sa aplikuje aj pri klasickom akné.



Zdieľajte tento článok

Komentáre