Ideálna starostlivosť o suchú a mastnú pleť

Kategórie: Starostlivosť o tvár


Mastná pleť.

Na prvý pohľad sa zdá mastná pleť s takmer vždy lesknúcou sa pokožkou a rozšírenými pórmi problematickejšia ako suchá, šupinatá pokožka. Okrem toho, mastná pleť má často za následok svetlý až žltkastý vzhľad.

Ale jedna vec je preukázaná: mastná pleť ma menšiu tendenciu tvorby vrások ako tá suchá.

Ako už bolo viackrát povedané, na čistenie mastnej pleti sa odporúčajú čistiace vody a emulzie vyrobené na biologickej báze. Tie nepodporujú nadmerné mazové žľazy.

Takže: Ako všetky typy pleti, aj mastnú pleť je potreba každý večer vyčistiť. Dvakrát týždenne by mala byť pleť ošetrená prostriedkami obsahujúcimi výťažky z mora a mandlí. Pre citlivú pleť je vhodnejší len výťažok z mandlí. Ten sa nanáša na tvár a krúživými pohybmi sa dôkladne vmasíruje do pokožky. Výsledkom je lepšia cirkulácia a sviežejší vzhľad pleti.


Nakoniec sa pokožka ošetruje pleťovou vodou (z rastlinných extraktov, ktoré majú sťahujúci účinok) Tým sa prispieva k zmenšeniu pórov a pokožka sa dezinfikuje.
Denný krém pre mastnú pleť by mal obsahovať výťažky z rastlín a frakcie rastlinných olejov, ktoré pomáhajú k upokojeniu pokožky a normalizujú tvorbu kožného mazu.

Nočný krém by mal obsahovať veľmi malé množstvo tuku. Najviac vhodné sú krémy a emulzie na báze chlorofylu, ktoré zabezpečujú dostatočnú hydratáciu a zachovávajú cenné látky. Ak je nočný krém nanesený na tvári asi pätnásť minút, je možné prebytočný tuk otrieť vatovým tampónom alebo vreckovkou.

Pri obzvlášť veľkých póroch, je vhodné použiť špeciálny krém, ktorý pokožku stiahne. Nanáša sa hneď ráno po ošetrení pokožky pleťovou vodou.

Ak nechcete, aby sa vaša pleť začala hneď po krátkom čase opäť lesknúť, používajte biologický make-up. Ten zanecháva na pleti matný vzhľad až po niekoľko hodín.

Ak sa vám začne pleť lesknúť počas dňa, máme pre vás tip ako to zamaskovať: Vezmite čistú papierovú vreckovku a jemne si ju prikladajte na lesklé škvrny. Samozrejme, dbajte na to, aby ste si nerozmazali make-up.

Aj pri mastnej pleti je dôležité „naparovanie“ a najmä biologický peeling a masky - aplikované v pravidelných intervaloch. Zároveň je potrebné poznamenať, že aj pri tomto type pleti hrajú veľkú úlohu strava, nedostatok čerstvého vzduchu a životné návyky.

Suchá pleť.

Suchá pokožka môže často po mnoho rokov vyzerať opäť ako normálna pleť. Jemné vrásky, ktoré vzniknú ešte pred 25. rokom života, najmä v kritických oblastiach okolo očí, dokáže kozmetička rozpoznať pomocou lupy.

Veľmi skoro môže suchá pokožku ukázať oveľa väčšie chyby. Zvlášť každodenný pobyt vo vykurovaných a umelo osvetlených miestnostiach môže mať nepriaznivý vplyv na hydratáciu pokožky.

Ako teda vzniká suchá pokožka? Po prvé: môže to byť spôsobené nedostatkom tuku - to znamená, že mazové žľazy sú obmedzené vo svojej produkcii - na druhej strane, to môže byť nedostatok vlhkosti.

Dôkladná analýza pleti môže ukázať, o ktorý problém ide a tak sa zaháji správna starostlivosť.

Okrem čistiacich vôd či emulzií s vyšším podielom olejov môžete urobiť pre svoju pokožku ešte niečo viac? Najdôležitejšie odporúčania:

Pre dennú starostlivosť sú najlepšie krémy, ktoré obsahujú najmä prírodné zvlhčujúce látky. Tieto krémy je možné (za predpokladu, že nechcete nosiť make-up) naniesť na pokožku niekoľkokrát denne. Navyše môžete používať nočné krémy obohatené tukom a cennými vitamínmi. Väčšina nočných krémov obsahuje aj ďalšie faktory vlhkosti.

Suchá pokožka by mala byť starostlivo sledovaná a malo by sa k nej pristupovať individuálne: Viete napríklad, že metabolické funkcie sú veľmi aktívne v nočných hodinách? To však môže mať za následok to, že v noci dôjde k zvýšeniu produkcie tukov. Ak tieto prejavy pociťujete, odporúča sa použiť v noci len ľahká hydratačná emulzia. Počas dňa potom môžete použiť krém, ktorý obsahuje viac tuku než vlhkosti.

Tieto rady sú všeobecné, ohľadne vašej pleti vám najlepšie poradí kozmetička.

Na suchú pleť sa odporúčajú nanášať špeciálne krémy pre tento typ pleti. Často sa dajú naniesť aj rozprašovačom priamo na pokožku. To je obzvlášť užitočné v priebehu dňa, kedy dodáte vašej pokožke svieži vzhľad počas niekoľkých sekúnd, a tiež ju chránite pred účinkami suchého vzduchu vo vykurovaných miestnostiach alebo v miestnostiach s umelým osvetlením.

Aj pravidelné hydratačné masky a obklady podporujú účinky krému.
Aby sme to zhrnuli: suchá pleť potrebuje stálu starostlivosť. Vyhnite sa všetkému, čo môže vysušiť pokožku ešte viac, napr. práca s chlórovanou alebo tvrdou vodou.

A ešte jedna vec: Vždy používajte kvalitný make-up, najlepšie vo forme krému, v žiadnom prípade nepoužívajte kompaktné púdre. Nielen, že pleti dodávajú lesk, ale pre špeciálne ochranné krémy predstavujú ďalšiu bariéru, ktorú musia prekonať.

Ak sa zdržiavate často a dlho na slnku, okrem opaľovacích krémov použite na ochranu aj hydratačnú emulziu alebo mastnejší krém (najlepšie s ochranným slnečným faktorom).

Použitie dvoch produktov starostlivosti o pleť, sa odporúča ak je vaša pokožka veľmi suchá.

Okrem slnka a horúceho vzduchu škodia pokožke vo veľkej miere aj studený vietor a mráz.

Špeciálne ošetrenie pre suchú pleť v kozmetickom salóne je takmer nevyhnutné. Vhodná je aj strava bohatá na vitamíny.

Suchá pokožka je problematická, ale jej vzhľad sa môže výrazne zlepšiť, ak sa o ňu budeme náležite starať.

Zdieľajte tento článok

Komentáre