Kuperóza alebo ako na kuperóznu pleť

Kategórie: Kožné ochorenia

Kuperóza je špecifickým prejavom choroby rosacea. Tento prejav je spojený so začervenaním určitých miest v tvári, a to v dôsledku rozšírenia žiliek, k čomu dochádza kvôli strate elasticity. Aj keď sa v rannom štádiu môže kuperóza objavovať a zase strácať, v neskorších štádiách už je začervenanie na pleti nepretržité. Preto sa v dnešnom článku pozrieme na to, ako sa o pleť s kuperózou starať.


Prečo sa kuperóza objavuje?

Prejavy ani onemocnenie rosacea nie sú nebezpečné, zato sú zvlášť pre ženy veľmi nepríjemné. Kuperózou trpí približne 16% európskych žien. Kuperózna pleť je veľmi hypersenzitívna, a preto musíme dávať pozor na to, aké kozmetické prípravky používame. Presná príčina onemocnenia nie je celkom známa, no faktorov, ktoré sú pre onemocnenie spoločné, je viac. Najčastejšie sa však uvádza nadmerné vystavenie UV žiareniu, genetika či abnormality krvných ciev. Väčšina ľudí trpiacich touto chorobou má tiež nedostatok vitamínu B. Kuperóza väčšinou postihuje ženy so svetlou pleťou medzi 20. a 50. rokom života.



Čo používať na pleť s kuperózou?

Starostlivosť o kuperóznu pleť vyžaduje dodržovanie určitých zásad. Vzhľadom k tomu, že priebeh onemocnenia zhoršuje napríklad opaľovanie, rozhodne sa mu vyhýbajte. Základom je správne čistenie pleti. Na tvár používajte na odlíčenie iba špeciálne kozmetické mlieka a pleť oplachujte najlepšie prevarenou alebo balenou vodou. Na osušenie pleti nepoužívajte uterák, ale na pleť priložte papierový obrúsok, ktorý vlhkosť z pleti vsiakne. Kupujte si špeciálne pleťové krémy a minerálne make-upy pre veľmi citlivú pleť.

Intenzívne masky a prípravky na báze alkoholu radšej vynechajte. Kuperóznej pleti neprospieva ani peeling. V neposlednom rade sa vyhnite častej zmene liekov či kozmetických prípravkov. Dôležité je užívať vitamínové doplnky, ktoré posilňujú cievy a cievny systém. Na problém s kuperózou môžete použiť i sérum proti kuperóze. Obsahuje účinné látky, ktoré pomáhajú pleti vyrovnať sa so všetkými príznakmi onemocnenia. Medzi hlavné účinné látky patria proteíny a aminokyseliny EFG, ktoré podporujú bunky k činnosti a posilňujú cievy. Kyselina hyalurónová pomáha pleť hydratovať a výťažky zo sladkého drievka pôsobia regeneračne. Pri pravidelnom používaní dvakrát denne ráno a večer uvidíte na svojej pleti podstatné zlepšenie.

Súvisiace články

Zdieľajte tento článok

Komentáre